2013. december 23., hétfő

Angol karácsonyi puding




HOZZÁVALÓK, 4 főre:
0,25 vaj
2 db tojás
0,20 barnacukor
0,20 zsemlemorzsa
0,10 liszt
0,07 mandula liszt
0,20 mazsola
0,10 fekete szőlő
0,10 fehér szőlő
0,05 magozott datolya
0,05 aszalt füge
0,10 aszalt szilva
0,05 baracklekvár
1-1 db narancs és citrom héja reszelve
1 teás kanál vaníliás cukor
1 kk gyömbér, 1 kk fahéj,
1 kk reszelt szerecsendió
1 dl rum
1 dl konyak
1 dl barna sör
0,05 kesudió (díszítéshez)

ELKÉSZÍTÉS:
A vajat a barnacukorral habosra keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a feldarabolt gyümölcsöket, a fűszereket, s a legvégén a morzsát és a lisztet.
A bekevert tésztát helyezzük bele egy tiszta vászonnal kibélelt pudingformába. A vászon tetejét kössük be lazán. A formát állítsuk bele egy magas peremű lábosba, amit félig töltsünk meg vízzel, de vigyázzunk, hogy a víz szintje a forma pereme alatt maradjon, nehogy a víz belefolyjon. Takarjuk le egy fedővel, de csak félig, hogy a felesleges gőz eltávozhasson. Kezdjük lassan melegíteni. Ez a mennyiség, kis lángon forralva 85°C-os állandó hőmérsékleten, 4 óra alatt elkészül. Forralás közben a vízből túlságosan sok elpárologna, akkor forró vízzel pótoljuk.
Miután elkészült, szedjük ki a formát a vízfürdőből, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Bontsuk ki a vásznat, a pudingot pedig helyezzük tepsi fölé sűrű rácsra. A rum, konyak, és a barna sör keverékével locsolgassuk, míg a tészta jól át nem itatódik.
Felszeletelve tálaljuk. Kesudióval, fügével és nagy szemű mazsolával díszítjük.
Foodafok

Nincsenek megjegyzések: