2014. szeptember 26., péntek

Ribizlis túrógombóc



„A fiúk napjában egyszer kaptak meleg ételt: egy kondér gőzt.”
(Allen Stewart Konigsberg)

Hozzávalók 4 személyre:
0,50 túró, 0,10 búzadara, 2 egész tojás, csipetnyi só, 0,20 ribizli, 0,10 barnacukor, 1 evőkanál méz


A túrót egy sűrű szövésű szitán áttörjük, majd a grízzel, a tojások sárgájával, a sóval és a liszttel elkeverjük. Utoljára adjuk hozzá a tojásfehérjék keményre felvert habját. Ezt nagyon óvatosan keverjük hozzá, nehogy a habot „összetörjük”. 2-3 óráig állni hagyjuk, pihentetjük. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és forrásban lévő sós vízben, 5 percig főzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljönnek, akkor szűrőkanál segítségével kiszedjük őket.
A ribizlit a barnacukorral és a mézzel együtt feltesszük főzni. Állandó kevergetés mellett, 5-10 perc alatt, addig főzzük, míg a felesleges folyadék elpárolog és sűrű mártást nem kapunk belőle. Óvatosan bánjunk vele, mert hamar odaéghet.
Tálaláskor a mártás közepére rakjuk a 2-3 db túrógombócot, és friss ribizli szemekkel díszítjük.

Tipp, infó: A túrógombócot, akár vajon pirított morzsába is megforgathatjuk, vagy mártásos, húsos ételek mellé köretként is adhatjuk.
Foodafok

Nincsenek megjegyzések: