2016. február 6., szombat

Csörögefánk tölcsér, tojáslikőr habbal


Ezt a desszertet, szerelmes pároknak ajánlom, miközben Tündérországban járnak.

"A nőket a szerelem nem csak érdekessé teszi, hanem meg is szépíti. A nő akkor szép igazán, ha boldog, és akkor boldog, ha érzi hogy szeretik."

Hozzávalók 4 személyre:
0,30 liszt, 0,10 vaj, 5 db tojás sárgája, 0,05 porcukor, 0,5 dl fehérbor, csipet só. Tojáslikőr hab: 8 db tojássárgája, 4 dl tej, 1 dl tojáslikőr, 15 dkg cukor, 10 db zselatinlap, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 0,25 tejszínhab


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Majd csomagoljuk be, és 15 percre tegyük hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd vágjuk hosszú, ujjnyi vastagságú csíkokra, párszor sodorjuk át, hogy henger alakú csíkot kapjunk. Egy csíkot tekerjünk fel egy nagyobb méretű hengerre, majd forró olajban, süssük szép aranysárgára.
A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatunk. A tojások sárgáját habosra keverjük cukorral. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, s ha már majdnem forr, egy merőkanálnyit ebből lassan a cukros tojásba öntünk, folyamatos keverés mellett, majd még egyet. Ezt lassan visszatöltjük a langyos tejbe, folyamatos keverés mellett. Mindezt addig, míg a krém be nem sűrűsödik. A megduzzadt zselatinlapokat kinyomkodjuk, a forró tojáskrémbe keverjük. Hagyjuk kihűlni. Amikor már kezd megdermedni, belekeverjük a nem túl kemény habbá vert tejszín egyharmadát, majd ha fellazult a krém, a másik kétharmadot, vigyázva nehogy összetörjön. Habzsákba tesszük, majd a kisült fánk hengereket megtöltjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk, gyümölccsel díszítjük.
Tipp, infó: Hólyagos a tészta nem csak az élesztőtől lehet. A hólyagok gázbuborékok, amik bennmaradnak a glutén szálak közt, ha jó magas a glutén tartalma a lisztnek. A dagasztás közben jól beledolgozott levegőtől is lehet hólyagos a tésztánk.
Foodafok

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Különleges, finom és csábító! :)